Fodervärd

Jag söker ibland fodervärdar, hör gärna av dig vid seriöst och väl genomtänkt intresse. Du skall bo max 1 timme ifrån Karlskrona (t.ex. Kalmar, Sölvesborg, Växjö som längst).


Just nu sökes..

Just nu behöver jag fodervärd till en lite äldre hona för hennes sista kull samt ev hennes 1 åriga dotter (lämnas gärna iväg tillsammans).

Du skall helst inte ha någon annan katt i nuläget, i så fall en kastrerad innekatt.


Om att vara fodervärd


Jag söker löpande efter seriösa och engagerade fodervärdar som vill vara en del i mitt avelsarbete. Ni bör bo inom ca en timmes avstånd från Karlskrona. 


Syftet att placera katter hos fodervärd är att kunna behålla småskalighet i uppfödningen, men ändå kunna hålla en större genetisk bredd på avelsdjuren. Jag vill att alla katter skall bo i ett hem där de får all den kärlek, tid och uppmärksamhet de behöver och förtjänar.

Jag vill ha möjlighet att göra flera olika kombinationer och låta flera katter gå vidare i avel för att behålla genetisk mångfald. Det handlar oftast om kattungar, men kan även vara en vuxen katt som inte trivs i gruppen och behöver omplaceras.


Att vara fodervärd innebär att man har en avelskatt boende hos sig som man tar hand om som om det vore ens egna, men där ägarskapet står kvar på mig som uppfödare som också använder katten i avel. Jag står för HCM-tester, liv- och avelsförsäkring och den sjukvård som kan krävas i samband med avel. Fodervärden ansvarar för kattens hälsa och välmående i övrigt samt de vanliga kostnaderna så som mat, veterinärvårdsförsäkring, ej avelsrelaterade veterinärbesök m.m. När katten är färdig i avel kastreras den och övergår därefter helt i fodervärdens ägo utan någon kostnad.


Katten får inte gå fritt ute, men ok i koppel eller i inhägnad rastgård med tak om sådan finns.

Jag vill gärna att katten kommer till ett stimulerande hem där den har sällskap och aktiveras. 

Jag kan också tänka mig att placera mer än en katt på samma ställe för att de skall kunna ha sällskap av varandra. Har du egen katt sedan tidigare skall dessa parasittestas (på egen bekostnad) innan ett fodervärdsskap är aktuellt. Bor ni i hus eller första våningen så vill jag inte att man har barn yngre än tonåren iom stor risk att katten kan smita ut. 


Jag tar katterna i avel när de är ungefär 1 år, detta strax efter att HCM-scanning är gjord då man kollar efter ärftliga hjärtfel innan katten avlas på.


Honkatter blir oftast fertila någon gång runt 6 månader och hanar mellan 7 och 12 månaders ålder. Löp- och hankattsbeteenden brukar inte märkas så tydligt i början.

Avelshane


Att vara fodervärd för en hankatt innebär framförallt att man behöver hålla honom fertil och inte ha andra fertila katter hemma. Detta kan ibland vara enkelt, som en vanlig innekatt och ibland vara mer krävande. Vissa fertila hankatter kan ibland vara högljudda den tiden han är fertil. De kan ibland även revirmarkera, men det är inte alla som gör det. Att vara ensamkatt kan mildra sådant då det inte finns konkurrenter eller honor att uppvakta. Samtidigt behöver ju en ensamkatt mer stimulans och det är därför bra om man är hemma mycket eller har t.ex. en aktiv hund som sällskap.


Jag kräver inte att hankatten är fertil hela tiden utan skulle det vara så att han är besvärlig så finns det hormon-chip som kan injiceras vilket gör honom infertil i 1-2 år. Jag vill i så fall använda honom en tid för parning före och efter en sådan ”chippning”.

Parning kan ske antingen genom att vi kommer till er med honan eller genom att jag lånar hem hanen under löpet. 

Beroende på hur hanen beter sig som fertil kommer han att användas för parning ca 2-3 perioder, därefter kastreras han och tillfaller foderväden utan någon kostnad.

Avelshona


Att vara fodervärd för en hona kräver normalt lite mer än för en hane eftersom man då tar ansvar för förlossning och uppfödning av ungarna. Du skall kunna ta ledigt nån vecka just de dagarna då födsel kan ske. Självklart kommer jag som uppfödare vara med och stötta så mycket jag kan och som behövs första dagen, men i vardagen är det ju fodervärden som tar hand om både honan och ungarna med stöttning från mig.


Honor kan i gengäld vara något mindre krävande som fertila än hanar eftersom de inte är lika revirmarkerande och bara är högljudda när de löper.

Parning kan ske antingen genom att jag kommer till er med en hane eller genom att jag lånar hem honan några dagar. En del hanar presterar bättre i det egna reviret och om så är fallet sker parning lämpligast där.


Honan kommer få max 3 kullar, därefter kastreras hon och tillfaller foderväden utan någon kostnad. Alla kostnader som har med kullen att göra bekostas av mig.


Intresserad?


Om detta låter intressant, ta kontakt med mig och berätta vad du söker, hur du/ni bor och lever och vilka erfarenheter ni har av katter.


Att bli fodervärd är inte ett gratisalternativ till att få en katt utan det krävs goda kattkunskaper och ett brinnande engagemang (främst för hona). Du bör noga ha tänkt igenom detta och berätta vad du som fodervärd kan erbjuda.


Jag väljer fodervärd med stor omsorg och kommer naturligtvis också vilja träffa er innan vi bestämmer något. Alla fodervärdsavtal är unika och anpassade till både fodervärden och den katt/de katter jag placerar. Tanken är att det skall vara ett långsiktigt samarbete där vi är överens om villkoren.

Att vara fodervärd för hona kan vara en perfekt inkörsport för er som framöver vill börja med avel själva. Du kommer att få lära dig väldigt mycket och få njuta av roliga och busiga kattungar om du väljer att ta emot en hona.