SwedeHearts

Sunda och rastypiska bengaler uppfödda i hemmiljö

Just nu söker jag fodervärd till Michka. 

Hon får 2-3 kullar hos dig (eller här när det är dax) därefter skrivs hon utan kostnad över på dig.


Att bli fodervärd är inget billigt alternativ till att köpa en kattunge utan det krävs goda kattkunskaper och ett brinnande engagemang. Du bör NOGA ha tänkt igenom detta och berätta vad du som fodervärd kan erbjuda.

Om att vara fodervärd


Jag söker löpande efter engagerade fodervärdar som kan hjälpa mig i mitt avelsarbete. Dessa bör bo inom någon timmes avstånd från Karlskrona eller redan ha erfarenhet och kunskap av hur det fungerar med förlossning och de problem som kan uppstå.


Syftet att placera katter hos fodervärd är att kunna behålla småskalighet i uppfödningen, men ändå kunna hålla en större genetisk bredd på avelsdjuren. Jag vill att alla katter skall bo i en familj där de får all den kärlek, tid och uppmärksamhet de behöver. Jag vill samtidigt ha möjlighet att göra flera olika kombinationer och låta flera katter gå vidare i avel för att behålla genetisk mångfald.


Att vara fodervärd innebär att man har en avelskatt boende hos sig som man tar hand om som om det vore ens egna, men där ägarskapet står kvar på uppfödaren som också använder katten i avel. Jag står för försäkring, hälsotester och den sjukvård som krävs för avel. Fodervärden ansvarar för kattens hälsa och välmående i övrigt. När katten är färdig i avel kastreras den och övergår därefter helt i fodervärdens ägo utan någon som helst kostnad.


Katten får inte gå ute fritt, men gärna i koppel. Inhägnad rastgård med tak går naturligtvis också bra om sådan finns.

Jag vill gärna att katten kommer till ett stimulerande hem där den har gott om sällskap och aktivering tillgänglig. Det är därför bra om man har någon annan aktiv (kastrerad) katt som gillar sällskap och lek. Eventuellt fungerar också en aktiv hund som är hemma mycket. Jag kan också tänka mig att placera mer än en katt på samma ställe för att de skall kunna ha sällskap av varandra.


Jag tar katterna i avel när de är ungefär 1 år, detta strax efter att HCM-scanning är gjord då man kollar efter ärftliga hjärtfel innan katten avlas på.


Honkatter blir oftast fertila någon gång runt 6 månader och hanar mellan 7 och 12 månaders ålder. Löp- och hankattsbeteenden brukar inte märkas så tydligt i början.

Avelshane


Att vara fodervärd för en hankatt innebär framförallt att man behöver hålla honom fertil och inte ha andra fertila katter hemma. Detta kan ibland vara enkelt, som en vanlig innekatt och ibland vara mer krävande. Fertila hankatter kan vara högljudda, speciellt bengaler som redan från början är en ganska ”pratig” kattras. De kan ibland även revirmarkera men det är inte alla som gör det under den tid de är fertila. Att vara ensamkatt brukar mildra sådana besvär då det inte finns konkurrenter på samma sätt. Samtidigt behöver ju en ensamkatt betydligt mycket mer stimulans och det är därför bra om man är hemma mycket eller har t.ex. en aktiv hund som sällskap.

Vi kräver inte att hankatten är fertil hela tiden utan skulle det vara så att han är för besvärlig som fertil så finns det hormon-chip som kan injiceras vilket gör honom infertil i 1-2 år. Jag vill i så fall gärna ta ett par kullar före och ett par kullar efter en sådan ”chippning”. Parning kan ske antingen genom att vi kommer till er med honan eller genom att vi lånar hem hanen. En del hanar presterar bättre i det egna reviret.

Avelshona


Att vara fodervärd för en hona kräver normalt lite mer än för en hane eftersom man då tar ansvar för förlossning och uppfödning av ungarna. Självklart kommer jag som uppfödare vara med och stötta så mycket jag kan och som behövs, men i vardagen är det ju fodervärden som tar hand om både honan och ungarna. Man kan också i vissa fall välja att hon flyttar hem till mig innan hon ska föda. Honor kan i gengäld vara något mindre krävande som fertila än hanar eftersom de inte är lika revirmarkerande och bara är högljudda när de löper.

Parning kan ske antingen genom att jag kommer till er med en hane eller genom att jag lånar hem honan. En del hanar presterar bättre i det egna reviret och om så är fallet sker parning lämpligast där.

Intresserad?


Om detta låter intressant, ta kontakt med mig och berätta om hur du/ni bor och lever, vilka erfarenheter ni har samt vad ni har för förväntningar och önskemål på en foderkatt.

Jag väljer fodervärd med stor omsorg och kommer naturligtvis också vilja träffa er innan vi bestämmer något. Alla fodervärdsavtal är unika och anpassade till både fodervärden och den katt/de katter jag placerar. Tanken är att det skall vara ett långsiktigt samarbete där vi är överens om villkoren.

Copyright © All Rights Reserved