Bengalen är en social och livlig ras som älskar att vara med där allt händer. Med tanke på detta så bör man kunna erbjuda sin bengal mycket socialt umgänge och en akiv kompis att busa med.


Bengalen tycker oftast om vatten, apportera och följer dig gärna vart du än går.Bengalens historia


I början på 1960-talet köpte en kvinna vid namn Jean Sugden en Asiatisk leopardkatt (Malaysia) som sen parade sig med en svart tamkatt. Resultatet blev "KinKin", en hona som du kan se på bilden här bredvid. Hon fick senare en svart hona och en spotted hane. Hanen som Jean hade velat fortsätta avla på dog tyvärr efter ett tragiskt fall.
När Jeans man Bob Sugden senare dog så gav Jean bort Malaysia till San Diego zoo och flyttade till en lägenhet. Senare dog även KinKin och hennes unge av sjukdom och Jean la då ner tankarna på aveln.


20 år senare (1980) kontaktade Jean (som numera heter Mill) Dr. Willard Centerwall (Bill) på Loma Linda universitetet i Californien. Där forskade man om kattsjukdomen Leukos och hon fick överta några av katterna efter de hade lämnat sina blodprover till forskningen. Det var korsningar mellan den Asiatiska leopardkatten och korthåriga tabbyhuskatter.
Bill hade tidigare även gett bort några av katterna till Gordon Meridith som hade dem på sitt zoo i Mojave öknen. Nu hade Gordon fått cancer och bad Bill om att omplacera katterna. Jean och Bill tog över de fem katterna, vilka de döpte till Praline, Pennybank, Rorschach, Raisin Sunday och Wine Vinegar. Praline och Pennybank är avkommor efter Rorschach och de känner ni säkert igen.


1982 besökte Jean New Delhi zoo där hon i ett skjul under en sjuk noshörning fick syn på en liten, spotted, svanslös kattunge. Skötaren sa att katten tidigare hade haft svans, men att noshörningarna hade krossat den.
Jean som senare fick hem katten oroade sig över att svansen var ett genetiskt fel, men Millwood Tory of Delhi gav aldrig några ungar med svansproblem. Han hade små, mörkbruna, klara spottar överallt och en tjock gyllenorange päls. Han registrerades som en mau.


1983, två dagar efter jul föddes Destiny efter Praline och Dehli. När han blev 12 veckor gammal firade Jean honom tillsammans med 40 gäster. Han var världens första och vackra fertila F2:a och han lyckades få några kullar innan han blev steril. Han fick bl.a. tillsammans med Polyspot 1986 en hane (Silk 'n Cinders) med en helt underbar, gyllene päls utan den vanliga tickningen. En månad senare fick även Destiny och Praline en lika vacker hane (Aries). Han blev avelshane hos Lionsmountain.


1986 föddes Penny Ante (efter Pennybank och Trademark). Det var en hona som alla föll för och hon blev en riktig kändis. Hon hade ett underbart temperament och spann för domarna. Jeans väntelista på kattungar blev 2 sidor lång, men hon hade bara 7 avelshonor och frustrerande fertilitetsproblem med hanarna.


1987 fick Silk 'n Cinders och Torchbearer en helt ny sorts häpnadsväckande unge (Painted Desert). Hon hade en egendomlig, mjuk och krämfärgad päls med ett besynnerligt mönster. Hon var en sensation på utställningarna.
Jean hade inte tänkt ha något mer än spotted i standarden, men nu lades även marble till tack vare Painted Desert och Emberglow.


Avelshanen Aries kom sedan tillbaka och fick flera ungar, bl.a. Rave Review som var den mest produktiva av dem. Han finns med i de flesta bengalers stamtavlor om man går tillräckligt långt bak.

Sent 1984 bytte Jean en tidig bengalhane mot Gregg Kents F1 hona My Thai. Hon var en korsning mellan en ALK (Sergura Khan of Kent) och E. Mau (Agara Khan). Hon producerade ett antal kattungar, men tråkigt nog gick inte många vidare i aveln. Hennes Gold Medal var däremot en bra producent av linjer med vita magar.


Sen kom Camero Keepsake och Kabuki. Camero var den mest vänliga ALK, han tillät främlingar att klappa honom, men tyvärr fick hans enda dotter aldrig någon hona. Kabukis linjer är däremot "still going strong". Trots att han inte var den vackraste ALK som hon haft, så var han en mycket färgstark katt med rosetter. Han var även den mest villiga och fick tillsammans med vackra bengalhonor flera friska och fertila honor som bl.a. Patticake, ES Kalipurr, Mirror Mirror, Geisha Girl och Silk Kimono.


--------------------------


Texten ovan kom från grundaren Jean Mills egen sida, som hon så vänligen lät mig översätta och använda.

Jean dog tyvärr 2018, men hennes katter lever kvar i våra.


1991 godkändes bengalen som ras i TICA och 1999 godkändes den även i SVERAK.Om bengalen


2001 köpte jag min första bengal och det är inget jag ångrar. Bengalen är en väldigt aktiv och sällskaplig katt som gärna följer dig överallt. På grund av detta bör en bengal med få undantag alltd ha en aktiv lekkompis som sällskap.

Det är ingen vanlig "knäkatt", men den kan vara mycket kelen och lägga sig i ditt knä på sina egna villkor.


Bengalen härstammar ju från den Asiatiska leopardkatten och den är vild i sitt utseende och rör sig som en vildkatt, men den är precis lika snäll som alla andra katter. Vissa bengaler kan vara ganska pratiga och kan ha rejäla röstresurser som den kan ta till om den vill. Den är även väldigt förtjust i vatten och dricker gärna ur kranen, är med dig när du ska duscha eller paskar runt i vattenskålen. Apportera leksaker är också något som de flesta gillar och lär sig själva.


Bengalens päls är ju något som många faller för, den är sammetslen, har ett underbart mönster och kan glittra som guld. Bengalen finns i flera olika färger, svart "n" som är den vanligaste och sen finns det tre ljusare varianter, seal lynxpoint "33", seal mink "32" och seal sepia "31". Alla dessa varianter kan även finns i silver. Det finns även andra varianter som inte är godkända här så som charcoal, solid, blå (som min Attila var) och även långhår.


Har man en gång köpt sig en bengal så är man fast för rasen är helt underbar på så många sätt.